گیمیفیکیشن چیست؟ چگونه آنرا در کلاس اجرا کنیم؟
فهرست محتوا
Toggleگیمیفیکیشن چیست؟ چگونه آنرا در کلاس اجرا کنیم؟
گیمیفیکیشن (gamification)، بازی کاری یا بازی سازی اصطلاحی است که به تازگی سر زبان ها افتاده. اما گیمیفیکیشن چیست؟ می توان گفت گیمیفیکیشن یک روش عالی برای ایجاد جذابیت در زمینه های گوناگونی مثل بازاریابی، فروش، طراحی و از همه مهم تر آموزش است. بنابراین اگر احساس می کنید کلاس زبانتان کسل کننده شده، گیمیفیکشن راه حل خوبی است.
روش های آموزشی سنتی دیگر جایی در دنیای امروزی ندارند. شما باید به دنبال روش های جدید و مناسبی باشید. با اینکار هم کلاستان را به بهترین نحو برگزار می کنید و هم اینکه در دنیای تدریس حرفی برای زدن دارید. حواستان که به این دنیای رقابتی هست؟
اما فعلا بهتر است برویم سراغ سوال اصلی
گیمیفیکیشن چیست؟
استفاده از تکنیک های طراحی بازی و المانهای بازی در یک محیط غیر از بازی.
المانهای بازی همان سطوح مختلف بازی، آواتارها، جوایز و مدال ها در بازی، نحوه ی امتیاز دهی و … هستند.
کلاس زبان و یادگیری زبان انگلیسی هم که بازی نیست، اما از المانهای بازی برای آموزش و یادگیری زبان استفاده می شود.
در واقع گیمیفیکیشن یعنی شما هدف خاصی برای کلاستان در نظر دارید، بر اساس آن یک بازی طراحی کرده و از المانهای بازی برای جذاب تر شدن آن استفاده می کنید و در آخر هم به هدف نهاییتان می رسید. چرا که بازی و لذت بردن از بازی در ذات هر کسی نهفته است ما هم می خواهیم از آن نهایت استفاده را ببریم.
دلیل استفاده از گیمیفیکیشن در کلاس چیست؟
تا اینجا فهمیدیم که گیمیفیکیشن تنها انتخاب یک بازی و استفاده از آن در کلاس نیست. بلکه شما باید یک بازی مناسب هدف و کلاستان طراحی کنید. این یعنی صرف زمان و خلاقیت بالا.
اما چرا باید اینکار را بکنیم؟ چرا انقدر زمان صرف کنیم؟
بیایید با حقیقت روبرو شویم: تعداد بیشماری افراد در سنین مختلف عاشق بازی های ویدیویی و بازیهای موبایل هستند، آنهم نه فقط بخاطر خاصیت بازی که بخاطر ایجاد روابط اجتماعی و لذت رقابت. افراد مدام در حال بازی هستند، امتیازهایشان را با هم به اشتراک می گذارند و از سطوح levels مختلف به هر سختی شده می گذرند تا به هدف خاصی برسند، مثلا رسیدن به شمش طلا و این خودش خیلی انگیزه بخش است. پس ما هم می توانیم یک بازی مخصوص کلاسمان طراحی کنیم و هدف نهایی را یادگیری یک موضوع مثلا صحبت کردن از برنامه های آینده در نظر بگیریم. برای چالشی تر و جذاب تر شدنش هم از المانهای امتیاز و level و نشان قهرمانی و … استفاده کنیم.
تاثیر گیمیفیکیشن در یادگیری زبان چیست؟
یک محیط ایده آل آموزشی محیطی است که دانش آموزان بصورت فعال و با انگیزه در حال تعامل و یادگیری باشند. فعالیت های بازی محور یا گیمیفیکیشن می توانند این محیط ایده آل را به راحتی فراهم کنند.
بازی هایی که بخوبی طراحی شوند می توانند آنقدر زبان آموزان را درگیر کرده که فراموش می کنند در کلاس درس حضور دارند و آن خشکی و کسل کنندگی درس را از یاد می برند.
این بازی ها از مراحل مختلفی تشکیل شده اند، امتیاز دهی دارند و حتی شامل روش های متنوعی هستند، می توانند زبان آموزان را با اشتیاق زیادی به خود مشغول کرده و آنان را به یادگیری علاقمند کنند.
گیمیفیکیشن می تواند برای همه ی سنین و همه ی سطوح زبان از یادگیری خواندن و نوشتن گرفته تا تقویت مهارت های نوشتاری و شنیداری، پیشرفت در روش های تفکر فعال و مهارت های حل مساله استفاده شود.
روش استفاده از گیمیفیکیشن در تدریس چیست؟
مثل هر روش دیگری باید فاکتورهایی را در نظر گرفته و مراحلی را طی کنید تا کلاستان به صورت بازی محور برگزار شده و بهترین نتیجه که همان کاهش استرس زبان آموزان و افزایش یادگیری آنهاست حاصل شود.
هدف از گیمیفیکیشن چیست؟
قبل از هر کاری تصمیم بگیرید هدفتان از این بازی چیست. می خواهید زبان آموزان در آخر به چه نتیجه ای برسند؟ مثلا می خواهید به انجام تکالیف علاقمند شوند یا اینکه یک ساختار زبان را خوب یاد بگیرند یا حتی مهارت شنیداریشان تقویت شود و …
اگر نیازهای زبان آموزان را بدانید، تعیین هدف آسان تر خواهد بود.
هدفتان را به بخش های کوچکتر تقسیم کنید
شاید در ابتدا رسیدن به هدف خیلی سخت و طولانی باشد. اما اگر آنرا به بخش های کوچکتر و قابل دسترس تری تقسیم کنید، رسیدن به آن هم آسان تر میشود.
زبان آموزان باید بدانند که پشت سر گذاشتن هر مرحله یک پیروزی است و رسیدن به مرحله ی بعد نشان دهنده ی تلاش است و حتی ارزش جشن گرفتن و جایزه را هم دارد.
فرمت بازی را در نظر بگیرید
زبان آموزان میخواهند بدانند فرمت و نحوه ی انجام بازی و نهایتا رسیدن به هدف آخر چیست.
معلم به آنها نشان دهد که مسیر چگونه است و هر مرحله به چه نتیجه ای رسیده و چه میزان دیگر از بازی باقی مانده است.
بازی را شخصی سازی کنید
یکی از تاثیرهای گیمیفیکیشن در یادگیری زبان انگلیسی، درگیر کردن زبان آموزان و ایجاد انگیزه است. پس تا می توانید آنها را در پروسه ی بازی درگیر کنید.
از آنها بخواهید آواتار و اسم گروهشان را انتخاب کنند
برای بازیتان نشان افتخار badge داشته باشید
خوبی گیمیفیکیشن چیست اگر نشان یا مدال افتخار نداشته باشد؟
قرار است با رقابتی کردن بازی، انگیزه ی فعالیت و یادگیری را بیشتر کنیم. پس هربار که از یک مرحله عبور کنند، به آنها یک مدال افتخار بدهید.
علاوه بر انگیزه دادن، اگر این بازی بیشتر از یک درس یا یک جلسه ادامه داشته باشد، به شما کمک می کند بدانید در کدام مرحله هستید و هرکسی تا چه میزان پیشرفت کرده.
اگر بازی بیشتر از یک جلسه یا یک درس ادامه داشته باشد، نشان افتخار به شما نشان می دهد:
- در چه مرحله ای هستید
- هر زبان آموز یا تیم چه میزان پیشرفت کرده
- انگیزه هم افزایش می یابد
می توانید نشان ها را خودتان طراحی کنید یا از وب سایت makebadges استفاده کنید.
تابلوی اعلانات را فراموش نکنید
این مرحله خیلی مهم است و تاثیر گیمیفیکیشن در یادگیری زبان را به خوبی نشان می دهد، چرا که آنها را تا حدودی مجبور می کند بیشتر و بیشتر تلاش کنند.
وقتی امتیازها جلوی چشمشان باشد، هم میدانید چه کسی در چه مرحله ای از بازی و یادگیری است، هم همه در تلاشند موفق تر باشند و رقابت را ببرند.
از روش های مختلف استفاده کنید
می توانید از ابتدا تصمیم بگیرید بازی گروهی باشد یا تیمی.
انجام بازی تیمی، روحیه ی کار تیمی را در آنها افزایش می دهد. علاوه بر آن، فرصت تعامل و صحبت کردن به انگلیسی هم در تیم بیشتر می شود.
در آخر
شاید کلمه ی گیمیفیکیشن یا یادگیری بازی محور کمی دلهره آور بنظر برسد، اما تا اینجا فهمیدیم گیمیفیکیشن چیست و تاثیر آن در یادگیری زبان را دیدیم. گام بعدی می تواند تعیین یک هدف کوتاه مدت و یک بازی کوچک باشد. وقتی با روش آشنا شدید، بازی های بزرگتر و اهداف بزرگتر را در نظر بگیرید.
آموزش و یادگیری زبان انگلیسی از طریق بازی (GAMIFICATION)
pdf این مقاله را از اینجا دانلود کنید
دیدگاهتان را بنویسید