فعالیت pre-listening، ده ایده برای مرحله ی پیش از گوش دادن
فهرست محتوا
Toggleفعالیت های pre-listening، ده ایده برای مرحله ی پیش از گوش دادن
در مقاله ی قبل سه مرحله ی تدریس لیسنینگ را برایتان توضیح دادم. اینبار قرار است چند روش برای مرحله ی اول یعنی فعالیت های pre-listening معرفی کنم.
مرحله ی اول یا همان فعالیت های پیش از گوش دادن برای آماده کردن زبان آموزان است. اهداف ما از انجام این فعالیت ها متفاوت است:
- مرور یا تدریس کلمات جدید
- پیش بینی موضوع و محتوای متن شنیداری
- ایجاد علاقه
- بررسی میزان اطلاعات قبلی زبان آموزان
انواع فعالیت های pre-listening
پیش بینی محتوای متن از روی عنوان
بیشتر اوقات لیسنینگ ها دارای عنوان هستند. از زبان آموزان بخواهید به عنوان نگاه کنند. نظرشان درمورد عنوان چیست؟ چه چیزی به ذهنشان میرسد؟ در اینجا، زبان آموزان نظرشان را می گویند، محتوا را پیش بینی میکنند و میگویند چه کلمات یا جملاتی ممکن است بشنویم. حتی می توانند نظرشان را درمورد عنوان مورد نظر بگویند.
در این مرحله همه درحال صحبت کردن هستند. شما می توانید سوالات بیشتری هم بپرسید تا همه را وادار به حرف زدن کنید.
آشنایی با محتوای متن از روی تصاویر
تصاویر ممکن است ایده ای از محتوا به ما بدهند یا اینکه تصاویری از خود متن شنیداری یا ویدیویی باشند که قرار است ببینیم.
این فعالیت pre-listening خیلی جذاب است و کمک زیادی میکند تا بتوانیم آنها را به گوش دادن علاقمند کنیم.
پیش بینی محتوا
تصاویر را به آنها نشان دهید تا نظرشان را بگویند. محتوا و موضوع را پیش بینی کنند. نظرشان را بگویند.
حتی درباره ی تصاویر صحبت کنند. زبان آموزان میتوانند شغل افراد را حدس بزنند. مکان را تشخیص دهند. درباره ی احساسات افراد در تصویر حرف بزنند.
نظر دادن درباره ی محتوا
چند تصویر مربوط به متن را به آنها نشان دهید و بخواهید به ترتیب اتفاق افتادن، کنار هم قرار دهند.
در این تمرین هم میتوانند موضوع را پیش بینی کنند. از انها بپرسید چه چیزی باعث شد به این نتیجه برسید.
می بینید که تمرین های pre-listening هم به نوعی تمرین اسپیکینگ هستند.
نقشه ی ذهنی mind map
یک کلمه ی کلیدی از لیسنینگ انتخاب کنید و آنرا روی وایت برد بنویسید. حالا همه باید به کلمات مرتبط با این واژه ی کلیدی فکر کنند. هر کس کلمه ی مناسبی گفت، آنرا روی برد نوشته و نقشه را کامل کنید.
یک ایده ی جذاب تر این است که مارکر را به خودشان بدهید تا به ترتیب کلمات را روی برد بنویسند.
جدول KWL برای فعالیت pre-listening
این یکی فعالیت pre-listening به ما کمک میکند اطلاعات قبلی زبان آموزان را بسنجیم. همزمان آنها را به موضوع هم علاقمند کنیم.
یک جدول مثل نمونه ی زیر به آنها بدهید. آنها باید هرچه درباره ی موضوع می دانند را در ستون اول بنویسند. در ستون دوم هر سوالی دارند را می نویسند. ستون سوم هم برای مرحله ی آخر است. زبان آموزان هرچیزی که یاد گرفته اند را در این ستون می نویسند.
کلمات روی وایت برد
کلمات مختلفی را از متن انتخاب کرده و بصورت نامرتب روی برد بنویسید. هر زبانآموز دو کلمه را انتخاب میکند، دور آنها خط می کشد و با هر دو کلمه یک جمله می سازد.
در این تمرین کلمات را مرور می کنیم و همچنین دانش آموزان را آماده ی گوش دادن می کنیم.
بحث کردن در pre-listening
سوالاتی را روی برد بنویسید. زبان آموزان را در گروه های دو یا چند نفره قرار تا با هم صحبت کنند.
Mingling در pre-listening
مثل فعالیت قبلی، چند سوال بنویسید. به هر زبان آموز یک سوال بدهید تا در کلاس بچرخد و از همکلاسیانش بپرسد. در اخر هم از تعدادی از آنان بخواهید پاسخ هایی که دریافت کرده اند را بازگو کنند.
پر کردن جاهای خالی
جملاتی با چند جای خالی درباره ی متن یا از خود متن انتخاب کنید. آنها را روی برد بنویسید یا روی کاغذ پرینت کرده و به زبان آموزان بدهید. آنها باید جاهای خالی را پر کنند
این فعالیت pre-listening ممکن است خیلی کوتاه اما مفید باشد. به هر حال میتوانید آنرا به یک فعالیت اسپیکینگ هم تبدیل کنید. افرا در گروه های خود درمورد پاسخ هایشان صحبت می کنند. یا شما میتوانید از چند نفر بپرسید چرا لین کلمات را نوشته اند.
اگر جملات از خود متن بودند، در مرحله ی دوم لیسنینگ که همان while-listening است، پاسخ ها را چک می کنند .
جملات صحیح و غلط برای فعالیت pre-listening
چند جمله به آنها بدهید تا درست و غلط بودن آنها را مشخص کنند. درواقع باید از زبان آموزان بخواهید فقط نظر خودشان را بگویند. در این مرحله نیازی نیست پاسخ درست را به آنها بگویید. شما از این فعالیت استفاده می کنید تا افراد را به گوش دادن و تمرکز کردن ترغیب کنید.
وقتی در حال گوش دادن به متن هستند، پاسخ های خودشان را بررسی می کنند.
پانتومیم
گفتیم که یکی از اهداف فعالیت های pre-listening علاقمند کردن زبان آموزان به موضوع است. اگر لیسنینگ یک مکالمه بین دو یا حتی بیشتر است، بخشی از آن را بصورت پانتومیم اجرا کنید.
Listenaminute یک وب سایت خیلی کاربردی برای ما معلم هاست. این وب سایت نزدیک به ۵۰۰ لیسنینگ در موضوعات مختلف در اختیار ما قرار داده. موضوعاتی مثل هنر، هواپیما، ماشین، هری پاتر و …. به همراه هر لیسنینگ انواع تمرین ها و سوالات جذاب هم قرار دارد. می توانید یکی از موضوعات را انتخاب کرده و یکی از ایده هایی که برایتان معرفی کردم را برای آن استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید