اثر فلاتی چیست؟
فهرست محتوا
Toggleاثر فلاتی چیست؟ روش غلبه بر آن کدام است؟
اگر شما هم مدتی است احساس می کنید در یادگیری زبان درجا می زنید و دیگر چیز جدیدی یاد نمیگیرید، باید بدانید که شما تنها نیستید. شما دچار اثر فلاتی شده اید که تقریبا یک بخش جدانشدنی از یادگیری است. اما اثر فلاتی چیست؟
اثر فلاتی چیست؟
درواقع یادگیری افراد در آغاز خیلی سریع اتفاق می افتد چون مطالب خیلی ساده هستند و یادگیریشان آسان است، پس منحنی یادگیری خیلی سریع اوج می گیرد. اما وقتی سطح زبان فرد به حد بالایی رسید، مطالب هم شروع به پیچیده تر شدن می کنند و همین باعث می شود سرعت یادگیری کاهش یابد.
حتی اگر همه ی کارها را درست انجام دهید و به موقع مطالعه کنید و تمرین های شما کامل باشند، باز هم این اثر اتفاق می افتد، البته این نکته را هم بگویم که شما درحال پیشرفت هستید فقط به آن میزانی که خودتان انتظار دارید قابل مشاهده نیست.
دلیل ایجاد اثر فلاتی چیست؟
از نظر آقای ک. اندرس اریکسون، ما برای یادگیری همواره به دنبال یافتن راه های بهتر برای یادگیری هستیم و مدام روش های مختلف را امتحان می کنیم تا پیشرفت بیشتری داشته باشیم.
اما مشکل زمانی است که این رفتار درست تبدیل به یک رفتار ناخوداگاه می شود.
- به طور کلی ما ابتدا استراتژی های درست و آگاهانه را به کار می بریم تا مهارت زبان آموزی را تقویت کنیم.
- کم کم با تمرین و تکرار به موفقیت های بیشتری می رسیم.
- در نهایت این تمرین و تکرارها به حالت خودکار در می آیند و ما کنترلی روی آنها نداریم.
همینجاست که اثر فلاتی شروع می شود. چون ما در حال تکرار رفتارهای خود آنهم بصورت ناخواداگاه هستیم، پس گامی هم برای بهتر شدن آن بر نمی داریم.
چه چیزی به اثر فلاتی کمک می کند؟
نداشتن هدف مشخص
شما اگر فکر کنید که به میزان قابل توجهی در زبان انگلیسی مهارت پیدا کرده اید و برنامه ای برای بهتر شدن خودتان نداشته باشید، در یک چرخه ی یادگیری قرار می گیرید که به جای خاصی هم نمی رسد.
اعتماد بنفس پایین
با خودتان فکر می کنید که من مدت زیادی است در حال یادگیری هستم، اما هنوز موارد خیلی زیادی هست که باید یاد بگیرم. و همین مساله خود باعث کاهش اعتماد بنفس شما می شود. در این صورت انگیزه ی یادگیری را هم از دست خواهید داد و تلاشی در جهت پیشرفت ندارید.
برنامه و روش مناسبی ندارید
گاهی اوقات ممکن است روشی که برای یادگیری انتخاب کرده اید مناسب نیست. وقتی افراد می بینند که هنوز موارد خیلی زیادی را باید یاد بگیرند، دچار وسواس و نگرانی شده و دور و بر خود را حسابی شلوغ می کنند، در این صورت فرد نمی تواند تصمیم بگیرد کدام مورد را یاد بگیرد و سردرگم می ماند.
روش غلبه بر اثر فلاتی چیست؟
یک برنامه ی مشخص و مرتب داشته باشید.
مهم ترین اصل این است که گام بعدی خود را بدانید. اهدافتان را به روشنی مشخص کنید. مثلا اینکه می خواهید بعد از مدت زمان خاصی، مقدار خاصی از کلمات جدید یاد گرفته باشید. یا اینکه بعد از یک زمان مشخص رایتینگ شما به چه حدی رسیده باشد.
البته خیلی مهم است که واقع بینانه برنامه ریزی کنید و خیلی بلند پرواز نباشید. از طرفی بهتر است کمی اهدافتان چالش برانگیز هم باشند.
نقاط قوت و ضعف خودتان را مشخص کنید.
می توانید ابتدا یک آزمون تعیین سطح آنلاین از خودتان بگیرید و ببینید در چه مواردی ضعیف هستید. یا حتی از معلم خودتان بخواهید شما را راهنمایی کند.
حالا همزمان که بر روی بهتر شدن نقاط قوتتان کار می کنید، توجه بیشتری هم به بخش های ضعیف تر داشته باشید و بیشتر تلاش کنید.
اگر هم نمی خواهید در آزمون شرکت کنید، باز هم خودتان می توانید تا حدودی ببینید چه قسمت هایی ضعیف تر هستید. یا حتی برعکس، چه بخش ها و مهارت هایی مهارت کافی دارید؟ همان ها را کنار گذاشته و تمرکز بیشتری روی بقیه ی موارد کنید.
شروع به یادگیری واژه های بیشتر کنید.
برای تسلط کافی به یک زبان نیاز دارید که کلمات زیادی بلد باشید. یک راه خوب جلوگیری از اثر فلاتی چیست؟ همین که خودتان را درگیر کلمات جدید کنید. با یادگیری کلمات جدید، جمله هایتان را هم پیشرفته تر کنید.
برای این کار می توانید از کتاب های زیادی استفاده کنید. اما پیشنهاد من استفاده از اپلیکیشن های یادگیری زبان و کلمات است که این روزهای منابع بسیار زیادی در اختیار شما قرار می دهند.
با اپ memorise به راحتی دوره های مورد نظر خودتان را پیدا کنید، یا حتی فلش کارت های خودتان را ایجاد کنید.
یکی دیگر اپ quizlet است. در این اپ هم می توانید کلمات کلیدی مورد نظرتان را سرچ کرده و دنیایی از فلش کارت ها و کلمات برایتان باز می شود.
ممرایز (Memrise) چیست؟ هرآنچه باید درباره ی این اپلیکیشن بدانید
۶ اپلیکیشن زبان انگلیسی کاربردی برای آموزش و یادگیری بهتر
روش ها و روتین های جدید را انتخاب کنید.
داشتن یک روتین و روش تکراری است که شما را دچار اثر فلاتی می کند. پس راه مقابله، پیدا کردن روش های جدید است.
با داشتن یک روتین جدید، علاوه بر این که روند یادگیری را تغییر می دهید، ممکن است روش های جالب تری برای خودتان پیدا کنید.
مثلا اگر همیشه کتاب می خواندید و فیلم می دید، این بار پادکست گوش کنید. یا شاید بهتر باشد چند وب سایت امتحان کنید.
۵ روتین مهم یادگیری زبان انگلیسی
به خودتان دلگرمی بدهید
قطعا بعد از مدتی وقتی به عقب نگاه می کنید می بینید که چقدر پیشرفت داشته اید. حتما این کار را انجام دهید و موفقیت خودتان را به خودتان تبریک بگویید.
اجازه ندهید اثر فلاتی شما را دلسرد کند.
سخن آخر
حالا که متوجه شدید اثر فلاتی چیست، شاید مسیر پیشرفت برایتان هموارتر باشد. چرا که می دانید شما در حال بهتر شدن هستید، فقط ممکن است سرعتتان کم شده باشد و همین موجب دلسردی شما شده. پس اعتماد بنفس خودتان را بیشتر کنید چرا که شما در مسیر درستی گام برداشته اید.
دیدگاهتان را بنویسید